Coș: 0.00
0
O noua achiziţie în portofoliul editorial-168.jpg

O noua achiziţie în portofoliul editorial


Editura COMUNICARE:RO a achiziţionat recent drepturile de traducere pentru lucrarea ISIS: A History, semnată de Fawaz Gerges, profesor universitar la London School of Economics.

Lucrarea a apărut în primăvara acestui an la Princeton University Press, revista de actualitate editorială Kirkus consemnând publicarea ei cu un "starred review", iar Fareed Zakaria i-a dedicat o prezentare extrem de laudativă în cadrul emisiunii sale GPS de la CNN, acordându-i titlul de “Book of the Week” în luna august 2016 şi recomandând-o ca fiind cea mai bună carte pe acest subiect, o lectură obligatorie pentru toţi cei vor să se pronunţe pe teme de securitate internaţională, terorism şi probleme ale Orientului Mijlociu.

Fawaz A. Gerges este profesor de relaţii internaţionale la London School of Economics and Political Science (LSE), unde deţine catedra de Studii ale Orientului Mijlociu Contemporan. A fost, de asemenea, primul director al Centrului pentru Orientul Mijlociu de la LSE, din 2010 până în 2013. Printre cărţile sale cele mai recente se numără: The New Middle East: Protest and Revolution in the Arab World (Cambridge University Press, 2014), Obama and the Middle East: The End of America’s Moment? (Palgrave Macmillan, 2013) şi The Rise and Fall of Al-Qaeda (Oxford University Press, 2011). Este frecvent invitat la CNN şi BBC în calitate de comentator pe probleme de securitate, terorism şi evoluţii ale lumii arabe.

Cartea a fost întâmpinată cu recenzii şi comentarii la superlariv atât în mediul academic, cel diplomatic, cât şi în lumea jurnalistică, fiind considerată o lucrare excelent documentată, structurată pe informaţii atent selectate şi bine cântărite, scrisă cu o inteligenţă, luciditate şi erudiţie remarcabile, şi - nu în ultimul rând - cu o cunoaştere aprofundată şi subtilă a lumii arabe. Ea se poziţionează în spaţiul editorial internaţional, dominat de lucrări scrise într-o abordare mai degrabă jurnalistică şi ancorate în imediat şi factual, ca o lucrare reper prin perspectiva istorică şi socio-economică, complexitatea analizei şi subtilitatea exegezei.

Sinospsis:
Cum se explică ascensiunea ISIS şi ce implicaţii are ea asupra viitorului Orientului Mijlociu? Fawaz Gerges, unul dintre cei mai de seamă specialişti pe plan internaţional pe tema Islamului politic şi jihadism, aruncă o privire proaspătă asupra realităţilor lumii arabe contemporane, propunând o istorie inedită a ascensiunii şi dezvoltării ISIS. Trecând dincolo de relatările jurnalistice, Fawaz Gerges investighează aprofundat, cu luciditate şi argumente convingătoare, cauzele profunde şi contextele care au dus la naşterea ISIS şi care continuă să alimenteze evoluţia acestei mişcări.
Volumul descrie modul în care s-a născut ISIS în haosul din Irak de după invazia americană din 2003, cum s-a consolidat după înăbuşirea Primăverii Arabe şi în urma războiului din Siria, precum şi modul în care ISIS a preluat conducerea mişcării jihadiste detronând Al-Qaeda. Parte a unei renaşteri sunnite cu caracter militant, ISIS susţine că scopul său este de a reînvia califatul şi « a curăţa » pământurile islamice de şiiţi şi alte minorităţi. Spre deosebire de Al-Qaeda, ISIS s-a concentrat iniţial pe « duşmanul de aproape » - şiiţii, regimurile din Siria şi Irak, precum şi statele laice pro-occidentale din Orientul Mijlociu. Dar, printr-o schimbare de tactică, ISIS îşi revendică acum responsabilitatea unor atentate spectaculoase în Europa şi alte zone aflate dincolo de graniţele Orientului Mijlociu, demonstrând clar opţiunea sa de a viza în momentul de faţă « duşmanul de departe ». În final, lucrarea revelă cum decenii de dictatură, pauperitate şi un sectarism tot mai accentuat în Orientul Mijlociu au dus la apariţia ISIS - şi de ce singura cale pentru a pune capăt acestui flagel este aducerea în discuţie şi găsirea unor soluţii la aceste probleme.