ISBN: 978-973-711-599-7
An apariție: 2018
Nr. pagini: 316
Format: 13 x 20 cm, paperback
Cuvânt înainte: George Cristian Maior
Traducere: Ondine-Cristina Dascăliţa
Limbă: Romana
Domeniu: Actualitate
Colecție: În afara colecțiilor
De la Marea Baltică la Marea Chinei de Sud, state autoritare, dornice de afirmare simt că este momentul de a reînvia vechi imperii ori de a clădi unele noi, în defavoarea Americii. Sperând că declinul Statelor Unite este real, naţiuni precum Rusia, Iran şi China apelează la manevre agresive pentru a afla cât de puternic este angajamentul Washingtonului faţă de zonele critice din punct de vedere strategic şi în ce măsură liderii americani sunt dispuşi să-şi protejeze aliaţii din regiuni îndepărtate. Frontiera neliniştită explică de ce Statele Unite au din nou nevoie de o strategie globală, care să folosească reţeaua alianţelor de la frontiere pentru a spori costurile unei agresiuni militare din partea puterilor revizioniste în secolul XXI. Grygiel şi Mitchell ne arată cum numeroase puteri emergente fac uz de un arsenal de tehnici neconvenţionale pentru a pune la încercare forţa Americii simultan în mai multe regiuni şi cum rivali şi aliaţi deopotrivă învaţă din modul în care America gestionează crizele globale interconectate, pentru a-şi rectifica şi perfecta propriile strategii. Lucrarea demonstrează de ce este necesar ca Statele Unite să-şi întărească alianţele din rimland-ul Eurasiei, alianţe ce reprezintă cea mai bună linie de apărare a Americii în calitate de putere maritimă.
Jakub J. Grygiel este Senior Fellow la Center for European Policy Analysis (CEPA).
A. Weiss Mitchell este preşedintele al CEPA, un institut de politică externă cu filiale la Washington, D.C. şi Varşovia.
„Frontiera neliniştită este cea mai lucidă şi pătrunzătoare analiză pe care am citit-o despre cea mai semnificativă slăbiciune a administraţiei Obama – eşecul ei de a-i inspira pe aliaţi şi de a le oferi asigurări. Geografia şi istoria, cele două elemente-cheie ale oricărui text clasic pe acest subiect, domină demonstraţia. O carte scurtă, cu o teză de proporţii epice.” – Robert D. Kaplan„În iminenta dezbatere privitoare la strategia globală a Americii, securitatea Europei Centrale promite să fie una dintre chestiunile esenţiale. Incisiva şi complexa lucrare semnată de Grygiel şi Mitchell oferă un instrument de importanţă vitală pentru a regândi fundamentele necesităţilor strategice.” – Zbigniew Brzezinski„Într-o epocă în care atât de multe decizii se iau sub impulsul momentului, este tonifiant să citeşti îndemnul lui Grygiel şi Mitchell la o nouă strategie de anvergură, o nouă atitudine faţă de aliaţi şi de alianţe şi, mai ales, la o gândire mai profundă, pe termen lung, privitoare la rolul Americii în lume.” – Anne Applebaum„Grygiel şi Mitchell zugrăvesc un tablou viu şi convingător al peisajului geopolitic în plină transformare. Ei ne aduc aminte că, de la sfârşitul Războiului Rece încoace, geopolitica chiar contează.” – H.R. McMaster „Frontiera neliniştită este o contribuţie utilă şi profundă la cea mai importantă dezbatere din politica externă a Statelor Unite.” – Foreign Affairs„Bine argumentată şi incisivă… În această epocă în care politica externă a Americii adesea pare a fi lăsată la voia întâmplării, argumentele viguroase ale autorilor în favoarea reînnoirii angajamentelor faţă de aliaţi sunt o contribuţie majoră la discuţiile fără sfârşit pe această temă.”– Kirkus„[Grygiel şi Mitchell] prezintă o serie de sugestii utile, care merită a fi luate în considerare cu toată seriozitatea.” – Washington Times„Originală şi provocatoare.” – Perspectives on Politics „O analiză incisivă a pericolelor care ameninţă statele de la frontiera ordinii liberal-democratice occidentale. Aceasta este o carte importantă pentru oricine este preocupat de apărarea stabilităţii şi libertăţii de care ne bucurăm astăzi, atât de greu obţinute, precum şi de primejdiile strategice toxice ce ne ameninţă în momentul de faţă, când era post-Război Rece s-a încheiat.” – Toomas Hendrik Ilves, preşedintele Estoniei
Frontiera neliniştită. Rivali emergenţi, aliaţi vulnerabili şi criza puterii americane
Despre China – ediţia a II-a, cu o nouă postfaţă a...
Post Europa
Retragerea liberalismului occidental
Din provocările unui manager de proiect. Faceţi...
Minotaurul global. America, Europa şi viitorul economiei...