Coș: 0.00
0

Uniunea Europeană, un trend în derivă?

Autor: Oana Ştefăniţă

ISBN: 978-973-711-563-8

An apariție: 2016

Nr. pagini: 282

Format: 15,5 x 23,5 cm, paperback

PREȚ: 27,62 Lei

Limbă: Română

Domeniu: Sfera publică europeană

Colecție: Spațiul public


O analiză științifică riguroasă a implicării media în procesul de europenizare a sferei publice și a felului în care aceasta se reflectă la nivelul cetățenilor, precum și o reevaluare a teoriilor clasice din mass media (agenda setting & framing)

Într-un timp în care Uniunea Europeană se confruntă cu numeroase provocări, este necesară o analiză a felului în care informațiile despre problematica europeană sunt raportate de către sistemul mediatic și a suprapunerii acestora cu reprezentările cetățenilor.
Astfel, cartea oferă informații relevante cu privire la implicarea media în procesul de europenizare și la efectele aferente. Studiul propune, totodată, o incursiune în lumea tinerilor, urmărind interesul lor pentru temele europene, preluarea acestora pe agenda conversațiilor interpersonale, precum și raportarea la identitatea europeană și la viitorul Uniunii Europene.

OANA ȘTEFĂNIȚĂ este asistent universitar în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice, Scoala Națională de Studii Politice și Administrative. Este doctor în Științele Comunicării, iar domeniile sale de interes academic includ comunicarea de masă și studiul efectelor media, procesul de europenizare, dar și aspecte legate de educație și psihologie.
A beneficiat de o bursă de cercetare Fulbright în cadrul James M. Cox Jr. Center for International Mass Communication Training and Research, University of Georgia, USA, și a publicat numeroase contribuții științifice (articole academice și capitole în volume) pe teme legate de domeniile de interes menționate. Este membră a laboratorului de Cogniție socială și Comunicarea emoțiilor, afiliat Centrului de Cercetare în Comunicare.

„Într-un context în care viitorul Uniunii Europene este din ce în ce mai mult pus sub semnul întrebării, cartea Oanei Ștefăniță arată, cu argumente științifice, rolul pe care media îl joacă în stabilirea agendei publice cu privire la subiectele europene în rândul tinerilor. Uniunea Europeană, un trend în derivă? este deopotrivă o analiză cu privire la procesul europenizării și o reevaluare a teoriilor clasice ale stabilirii agendei (agenda setting) și efectelor de încadrare mediatică (framing).” – Prof. univ. dr. NICOLETA CORBU