Coș: 0.00
0

În mijlocul cetăţii

Autor: Dan Berindei

ISBN: 978-973-711-234-7

An apariție: 2009

Nr. pagini: 240

Format: 13 x 20 cm, paperback

PREȚ: 41,28 Lei

Limbă: Română


 Istoricului îi revine să trăiască în mijlocul cetăţii şi nu izolat într-un turn de fildeş. Este o datorie faţă de societate, dar în egală măsură şi faţă de sine însuşi, deoarece numai în cetate el poate înţelege pe deplin mecanismele complicate cărora trebuie să li se facă faţă. El este un om de ştiinţă, care trebuie să analizeze cu toate...

 Istoricului îi revine să trăiască în mijlocul cetăţii şi nu izolat într-un turn de fildeş. Este o datorie faţă de societate, dar în egală măsură şi faţă de sine însuşi, deoarece numai în cetate el poate înţelege pe deplin mecanismele complicate cărora trebuie să li se facă faţă. El este un om de ştiinţă, care trebuie să analizeze cu toate mijloacele ce-i stau la dispoziţie, dar, care are şi datoria de a comunica semenilor esenţialul constatărilor sale, deoarece învăţămintele istoriei nu se cuvine să rămână ascunse doar printre filele opurilor savante de atât de puţini citite!
În paginile acestui volum se găsesc strânse la un loc articole publicate de-a lungul a două decenii în diferite periodice de cultură. Ele reflectă o varietate de teme. Cu mici excepţii, clasarea este cronologică, respectându-se ordinea apariţiei lor. Întâlnim şi unele reluări ale problemelor, în succesive momente, uneori chiar obsedant şi de asemenea evoluţii în aprecierea lor, dezvăluindu-se de fapt locul pe care respectivele teme l-au ocupat sau continuă să-l ocupe în cotidianul zilelor şi preocupărilor noastre. Aşezate în cadrul uneia dintre cele trei părţi ale volumului şi într-o corelare cu cele care le preced sau le urmează, articolele se înfăţişează prin această împărţire şi imediată succesiune într-o nouă înfăţişare, formând un întreg.