Coș: 0.00
0

Geopolitica

Autor: Paul Dobrescu

ISBN: 978-973-711-109-8

An apariție: 2008

Nr. pagini: 423

Format: 17 x 24 cm, paperback

PREȚ: 43,00 Lei

Limbă: Română

Domeniu: Actualitate

Colecție: Cursuri universitare


 Faptul că noua geopolitică a fost relansată în ţări care în perioada interbelică şi, apoi, în cea imediat postbelică s-au ilustrat drept cele mai proeminente adversare ale acestei discipline, că printre susţinătorii noii perspective se află nume prestigioase, precum Henry Kissinger, că redescoperirea geopoliticii se face dintr-un unghi preponderent...

Produsul nu este în stoc

 Faptul că noua geopolitică a fost relansată în ţări care în perioada interbelică şi, apoi, în cea imediat postbelică s-au ilustrat drept cele mai proeminente adversare ale acestei discipline, că printre susţinătorii noii perspective se află nume prestigioase, precum Henry Kissinger, că redescoperirea geopoliticii se face dintr-un unghi preponderent pragmatic, în efortul de a găsi soluţii şi explicaţii noi unor fenomene care nu mai puteau fi explicate cu instrumentarul teoretic existent, imprimă cercetărilor cu acest profil consistenţă şi anvergură, echivalând, practic, cu a doua naştere a disciplinei.
Volumul ne va ajuta să înţelegem mai bine lumea de astăzi, să înţelegem ce se întâmplă în zone fierbinţi precum spaţiul rusesc sau lumea islamică, adevărate „poligoane de încercare“ pentru aserţiunile de bază ale geopoliticii, să ne reprezentăm mai bine procese definitorii ale contemporaneităţii şi purtătoare de tendinţe geopolitice, cum ar fi afirmarea globalizării, ascensiunea regiunilor economice – Uniunea Europeană, Asia-Pacific, NAFTA –, să dimensionăm corect rolul informaţiei, al organizării, al strategiei, ca noi factori cu un rol din ce în ce mai important în modelarea puterii din zilele noastre.

PAUL DOBRESCU este profesor universitar la Școala Națională de Studii Politice și Administrative. De-a lungul carierei sale academice a publicat numeroase lucrări de comunicare, sociologie politică și geopolitică, între care amintim: Mass media, puterea fără contraputere (coautor, 2002, Editura All); Geopolitica (2003, Editura Comunicare.ro); Istoria comunicării (coautor, 2007, Editura Comunicare.ro); Viclenia globalizării. Asaltul asupra puterii americane (2010, Editura Institutul European); Lumea cu două viteze. Puterile emergente și țările dezvoltate (2013, Editura Comunicare.ro); Un deceniu cât un secol. Secolul lumii emergente (2014, Editura Comunicare.ro, distinsă cu premiul Henri H. Stahl al Academiei Române); Crizele de după criză. O lume fără busolă și fără hegemon (2016, Editura Litera); Repatrierea puterii. Schimbare de paradigmă în ordinea globală (2018, Editura Institutul European). Multe dintre lucrările sale pe teme geopolitice au fost traduse în limbi străine și publicate de edituri academice de prestigiu precum Springer Verlag, Cambridge Scholars Publishing, Éditions L’Harmattan. 

 

De acelaşi autor: