Coș: 0.00
0

Un deceniu cât un secol. Secolul lumii emergente

Autor: Paul Dobrescu

ISBN: 978-973-711-480-8

An apariție: 2013

Nr. pagini: 426

Format: 17 x 24 cm, paperback

PREȚ: 32,11 Lei

Domeniu: Actualitate

Colecție: În afara colecțiilor


Primul deceniu al secolului actual a debutat ca un deceniu nebun. Ţările emergente au consemnat ritmuri de înaintare care, pe fundalul crizei, au schimbat lumea în foarte puţin timp. Ponderea economică a lumii emergente în economia globală era la începutul deceniului de 38%; astăzi, este de 50%. Şi ea va creşte, grăbind apariţia unei noi realităţi politice:...

Primul deceniu al secolului actual a debutat ca un deceniu nebun. Ţările emergente au consemnat ritmuri de înaintare care, pe fundalul crizei, au schimbat lumea în foarte puţin timp. Ponderea economică a lumii emergente în economia globală era la începutul deceniului de 38%; astăzi, este de 50%. Şi ea va creşte, grăbind apariţia unei noi realităţi politice: ascensiunea lumii emergente.

Acest deceniu nu trebuie judecat doar prin mulţimea transformărilor care au avut loc în interiorul său. El şi prefacerile care l-au impus au inaugurat tendinţe pe termen lung; de-abia cu trecerea anilor ne vom da seama că am fost contemporani cu o adevărată (r)evoluţie silenţioasă, pe care nu am perceput-o la întreaga ei dimensiune. În literatura de profil se discută dacă secolul XXI va fi tot unul american sau unul chinez, ori poate asiatic. Noi considerăm că va fi secolul lumii emergente.

Avem de-a face cu un proces comparabil cu ceea ce a însemnat căderea Zidului Berlinului şi prăbuşirea imperiului sovietic. După opinia noastră, chiar mai bogat în semnificaţii. El va contribui la reaşezarea geopolitică a lumii într-o manieră pe care este greu să ne-o reprezentăm în întregime acum.
 

PAUL DOBRESCU este profesor universitar la Școala Națională de Studii Politice și Administrative. De-a lungul carierei sale academice a publicat numeroase lucrări de comunicare, sociologie politică și geopolitică, între care amintim: Mass media, puterea fără contraputere (coautor, 2002, Editura All); Geopolitica (2003, Editura Comunicare.ro); Istoria comunicării (coautor, 2007, Editura Comunicare.ro); Viclenia globalizării. Asaltul asupra puterii americane (2010, Editura Institutul European); Lumea cu două viteze. Puterile emergente și țările dezvoltate (2013, Editura Comunicare.ro); Un deceniu cât un secol. Secolul lumii emergente (2014, Editura Comunicare.ro, distinsă cu premiul Henri H. Stahl al Academiei Române); Crizele de după criză. O lume fără busolă și fără hegemon (2016, Editura Litera); Repatrierea puterii. Schimbare de paradigmă în ordinea globală (2018, Editura Institutul European). Multe dintre lucrările sale pe teme geopolitice au fost traduse în limbi străine și publicate de edituri academice de prestigiu precum Springer Verlag, Cambridge Scholars Publishing, Éditions L’Harmattan. 

 

De acelaşi autor: