Coș: 0.00
0

Istoria comunicării

Autor: Paul Dobrescu, Alina Bârgăoanu, Nicoleta Corbu

ISBN: 978-973-711-140-1

An apariție: 2007

Nr. pagini: 372

Format: 17 x 24 cm, paperback

PREȚ: 30,73 Lei

Limbă: Română

Domeniu: Comunicare

Colecție: Cultura comunicării


Proces practic prin definiţie, comunicarea este puţin abordată sub raport teoretic. Ea este mult prea absorbită de semnificaţia sa practică pentru a mai găsi energie şi pentru demersul teoretic. Iar când acesta apare, într-o formă sau alta, rezervele nu întârzie să se manifeste. De pildă, încercările de a scrie istoria domeniului au întâmpinat rezistenţă...

Proces practic prin definiţie, comunicarea este puţin abordată sub raport teoretic. Ea este mult prea absorbită de semnificaţia sa practică pentru a mai găsi energie şi pentru demersul teoretic. Iar când acesta apare, într-o formă sau alta, rezervele nu întârzie să se manifeste. De pildă, încercările de a scrie istoria domeniului au întâmpinat rezistenţă chiar în rândul profesioniştilor domeniului, ziarişti, experţi în relaţii publice etc. Motivul invocat? Studiul sistematic al comunicării are o vârstă prea fragedă (mai puţin de un secol) şi, prin urmare, n-ar avea neapărat nevoie de o istorie. Pe de altă parte, problemele ridicate de evoluţia acestui domeniu sunt atât de complicate şi presante, spun susţinătorii acestui punct de vedere, încât ar fi contraperformant să ne risipim în studii privind trecutul domeniului…
Ne-am obişnuit să considerăm că istoriile se ocupă de evoluţiile de până atunci ale disciplinei. La o examinare mai atentă, ne vom da seama că istoriile sunt un gen de răspuns la problemele ridicate de evoluţia prezentă. Cum spunea Braudel, „istoria este ştiinţa prezentului”. Specialiştii se apleacă asupra evoluţiilor încheiate deoarece îşi dau seama că la orizont apar probleme serioase. Demersul istoric este un alt fel de a întemeia perspectiva, de a pregăti un făgaş de evoluţie mai potrivit. Se caută în trecut răspunsuri sau fragmente de răspunsuri la problemele pe care le pune prezentul sau le prefigurează ziua de mâine.
 

Profesor universitar doctor, PAUL DOBRESCU este fondatorul Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice. Fost rector SNSPA, conduce în prezent Editura Comunicare.ro şi Centrul de Cercetare în Comunicare din cadrul FCRP. De-a lungul unei cariere remarcabile, a publicat numeroase cărţi şi articole, a coordonat activitatea didactică şi de cercetare din cadrul SNSPA, a fost visiting professor la Ilmenau Universität din Germania. Printre cărţile publicate se numără Un deceniu cât un secol. Secolul lumii emergente (2014), Lumea cu două viteze. Puterile emergente şi ţările dezvoltate (2013), Viclenia globalizării. Asaltul asupra puterii americane (2010), Geopolitica (2003), America Americii – California (1993) şi Computere şi trandafiri sau paradoxurile progresului (1986). 

ALINA BÂRGĂOANU, profesor universitar doctor, decan al Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice, rector al SNSPA în perioada 2012–2014; preşedinte al Institutului European din România; autor, coautor şi editor al mai multor cărţi de specialitate, dintre care menţionăm: United by or Against Euroscepticism. An Assessment of Public Attitudes towards Europe in the Context of the Crisis (2105, coeditor), The Crisis of the European Union (2013, coeditor), Comunicarea în Uniunea Europeană. Modele teoretice şi aspecte practice (2011, coeditor), Examenul Schengen. În căutarea sferei publice europene (autor, 2011), Fondurile europene. Strategii de promovare şi utilizare (autor, 2009); Istoria comunicării (coautor, 2007); Tirania actualităţii. O introducere în istoria şi teoria ştirilor (autor, 2006); Mass media şi societatea (coautor, 2003), Geopolitica (2001, coautor); autor al unui număr de peste 50 de articole de specialitate, studii şi capitole în volume colective pe teme legate de sfera publică europeană, criza Uniunii Europene, tendinţe ale euroscepticismului, Politica de Coeziune a UE; fondator al Center for EU Communication Studies, SNSPA şi al revistei online Convorbiri Europene (www.convorbirieuropene.ro); lector în cadrul programului de MBA “Process and Project Management” al Vienna University of Economics and Business Administration (2009–2012); bursier Fulbright (2001–2002). 

NICOLETA CORBU este profesor universitar doctor în cadrul Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice, SNSPA. În acelaşi timp coordonează, în calitate de director executiv, Centrul de Cercetare în Comunicare din cadrul facultăţii. Are un doctorat în sociologie; a beneficiat de o bursă de cercetare Fulbright în Statele Unite (University of Georgia, 2008-2009), iar în prezent este Fulbright Ambassador în România. În 2012, a fost visiting professor la Florida Gulf Coast University. A publicat cărţi în domeniile: studii europene (Identity and Intercultural communication, 2014, coeditor; The Crisis of the European Union. Identity, Citizenship, and Solidarity Reassessed, 2013, coeditor), teorii ale comunicării (Istoria comunicării, 2007, coautor), comunicare politică (Telepreşedinţii. Radiografia unei campanii electorale, 2011, coautor), semiotică publicitară (Brandurile globale. O perspectivă cros-culturală, 2009), educaţie (Învăţământul universitar din românia. Dialog cu elevii, studenţii şi profesorii, 2013, coautor; Acces şi echitate în învăţământul superior din România. Dialog cu elevii şi studenţii, 2011, coautor). A publicat mai mult de 40 de articole ştiinţifice şi capitole de cărţi. În prezent, domeniile sale de interes academic sunt legate de identitatea europeană, sfera publică europeană, framing, politici educaţionale, metode de cercetare. 

 

De acelaşi autor: