Coș: 0.00
0

S-a sfârşit oare secolul american?

Autor: Joseph S. Nye, Jr

ISBN: 978-973-711-535-5

An apariție: 2015

Nr. pagini: 160

Format: 13 x 20 cm, paperback cu clape

PREȚ: 25,69 Lei

Prefață: Paul Dobrescu

Traducere: Ondine Cristina Dascăliţa

Limbă: Română

Domeniu: Actualitate

Colecție: În afara colecțiilor


Un studiu de mare actualitate privind rolul Statelor Unite în lumea contemporană și raporturile de putere dintre cei mai mari actori de pe piața globală, semnat de unul dintre cei mai reputați gânditori și analiști americani. 

De mai bine de un secol, Statele Unite sunt cel mai puternic stat al lumii. În prezent, unii analişti prezic că în curând China va ocupa această poziţie. Să însemne aceasta că secolul american s-a sfârşit? Oare ascensiunea rapidă a Chinei va genera un nou Război Rece, de data aceasta între cei doi titani?

În acest eseu captivant, Joseph Nye, cunoscut analist în domeniul politicii externe, explică de ce secolul American este departe de a se sfârşi şi ce trebuie să facă Statele Unite pentru a se menţine în frunte într-o epocă în care politicile de putere sunt tot mai difuze. Este posibil ca statutul de superputere al Americii să fie oarecum diminuat de propriile sale probleme interne şi de boom-ul economic al Chinei, afirmă Nye, însă forţa sa militară, economică, precum şi exercitarea de soft power vor continua să o propulseze înaintea rivalilor săi zeci de ani de-acum înainte.

SALES POINTS
• Cea mai recentă carte a unui cunoscut analist și universitar american, autorul conceptelor de soft power și hard power. 
• O analiză de ultimă oră (ediția originală a fost publicată în 2015) și o argumentație convingătoare, cu date obiective, pe marginea unui subiect de mare interes actual – locul pe care îl ocupă Statele Unite în arhitectura lumii de azi. 
• O lectură pasionantă, stimulativă și accesibilă, destinată unui public larg, interesat de evoluțiile lumii contemporane, perspectiva istorică și raporturile de putere într-o societate a globalizării. 
• Un studiu incitant și documentat, de interes pentru analiști politici, sociologi, jurnaliști, politicieni, universitari și studenți dar și pentru publicul larg.

Analistul politic american JOSEPH S. NYE, JR a fost decan al John F. Kennedy School of Government de la Harvard University, iar în prezent este professor emerit la aceeaşi universitate. Este autorul a numeroase studii, articole şi volume, printre cele mai cunoscute numărându-se Soft Power: The Means to Success in World Politics (2004), The Power Game: A Washington Novel (2004), The Powers to Lead (2008), The Future of Power (2011), Presidential Leadership and the Creation of the American Era (2013), precum şi lucrarea de faţă, publicată în anul 2015. 

„Într-o lume care pare brusc amenințată de noi pericole și de răspândirea unor viziuni pesimiste, cartea lui Joe Nye ne oferă la timp o perspectivă istorică tonică și liniștitoare asupra evenimentelor curente și o înțelegere nuanțată a acestora, precum și o abordare pragmatică a felului în care se exercită leadership-ul american.” – Strobe TALBOTT, președinte al Brookings Institution

„Declinul american poate fi o idee exagerată. În acest excelent nou eseu, în care profesorul Joseph Nye de la Harvard se întreabă dacă «S-a sfârșit oare secolul american?», autorul arată care sunt atuurile durabile – din punct de vedere economic, demografic, geografic, precum și militar – pe care le au Statele Unite.” – Financial Times

„Analiza lucidă pe care Joe Nye o face în legătură cu locul pe care îl ocupă America în lume stabileşte pentru mai bine de un sfert de secol termenii în care are loc această dezbatere. Cartea de faţă este importantă prin faptul că ideile lui Nye sunt aduse la zi, şi extrem de valoroasă pentru că echilibrează abordările pesimiste sau limitate, foarte des întâlnite în dezbaterile despre viitorul Americii.” – Lawrence H. SUMMERS, Harvard University

Recomandări: