Coș: 0.00
0

Facebook, mișcări sociale și construcția unui spațiu public alternativ

Autor: Cătălina Grigoraşi

ISBN: 978-973-711-562-1

An apariție: 2017

Nr. pagini: 208

Format: 15,5 x 23,5 cm, paperback

PREȚ: 24,76 Lei

Limbă: Română

Domeniu: Mass-media

Colecție: Spațiul public


O analiză ştiinţifică privind sfera publică, fenomenul activismului civic online şi contribuţia reţelelor sociale la construcţia unui cadru de dezbatere. Lucrarea este structurată în jurul întrebării dacă se poate forma un spaţiu public în mediul virtual şi care sunt condiţiile sale de producere.

Lucrarea Facebook, mişcări sociale şi construcţia unui spaţiu public alternativ prezintă o analiză comparativă între formele de protest Piaţa Universităţii (2012) şi Salvaţi Roşia Montană (2013). Noutatea cărţii constă în evidenţierea, prin date empirice, a faptului că fenomenul social
Piaţa Universităţii nu s-a încheiat la un moment anume, ci a suferit transformări ulterioare cu multiple ramnificaţii. 

CĂTĂLINA GRIGORAŞI este cadru didactic asociat în cadrul Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative. Este doctor în Ştiinţele Comunicării, iar domeniile sale de interes academic includ sfera publică alternativă, construcţia identităţilor virtuale şi practicile de utilizare a reţelelor sociale online. A beneficiat de o bursă de cercetare în cadrul Open University of Catalonia, unde a luat parte la o serie de discuţii, cu diverşi cercetători, despre noile mişcări sociale şi reţelele sociale online. Cătălina Grigoraşi a publicat numeroase contribuţii ştiinţifice (articole academice şi capitole în carte) pe teme legate de domeniile de interes menţionate.

În cartea sa, Cătălina Grigoraşi răspunde la această întrebare [dacă mai putem vorbi la ora actuală de o singură sferă publică] cu un aplomb care vine din numeroasele sale cunoştinţe despre reţelele de socializare şi despre utilizarea lor ca practică socială. […] Printre publicurile rezultate în urma defragmentării opiniei publice clasice se numără şi publicurile reţelelor de socializare: „Audienţa formată din oameni obişnuiţi are nevoie să ofere şi să primească feedback la rândul ei, ca să existe o formă de comunicare reală între guvernanţi şi cei pe care-i reprezintă.”

Cartea Facebook, mişcări sociale şi construcţia unui spaţiu public alternativ reprezintă o contribuţie necesară, care vine la timp. Sper să-şi întâlnească şi publicul-ţintă. – prof. univ. dr. DUMITRU BORŢUN

 

Recomandări: