Coș: 0.00
0

Suferința Europei și redescoperirea idealului

Autor: Guy Verhofstadt

ISBN: 978-973-711-622-2

An apariție: 2019

Nr. pagini: 380

Format: 13 x 20 cm

PREȚ: 56,19 Lei

Prefață: Daniel Cohn-Bendit

Traducere: Denisa-Adriana Oprea

Limbă: română

Domeniu: Actualitate , Sfera publică europeană


Europa este captiva celei mai mari crize de la al Doilea Război Mondial încoace. Lista dificultăților cu care se confruntă este nesfârșită: o criză economică ce a afectat tronsonul mediteraneean (paralizând Grecia și săpând o falie între nord și sud); atacurile teroriste de la Paris, Köln, Bruxelles și Nisa;

Europa este captiva celei mai mari crize de la al Doilea Război Mondial încoace. Lista dificultăților cu care se confruntă este nesfârșită: o criză economică ce a afectat tronsonul mediteraneean (paralizând Grecia și săpând o falie între nord și sud); atacurile teroriste de la Paris, Köln, Bruxelles și Nisa; agresiunea sporită a Rusiei față de Ucraina și statele baltice; asaltul valurilor de refugiați din diverse teatre de război.
Incapacitatea UE de a gestiona aceste probleme a constituit un factor important în decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea, cu perspectiva de a fi urmată și de alte state. Rezultatul? Nu doar o Europă în derivă, ci și o amenințare gravă la adresa securității americane și britanice.
Este așadar în interesul tuturor ca Europa să supraviețuiască. Întrebarea este cum? Verhofstadt ne oferă cadrul esențial pentru a înțelege Europa astăzi, cu toate disfuncționalitățile ei, propunând totodată o viziune reformatoare pentru proiectul european. Cheia, în opinia sa, ar fi reformarea UE după modelul guvernului federal nord-american: Statele Unite ale Europei ar reprezenta o formulă îndeajuns de puternică pentru ca, alături de SUA, să contribuie la crearea unei lumi mai bune și mai sigure.

GUY VERHOFSTADT este un politician belgian, fost prim-ministru al Regatului Belgiei timp de 9 ani (1999–2008). Deputat european din 2009, a ocupat poziția de președinte al grupului parlamentar Alianța Democraților și Liberalilor pentru Europa (ALDE) în perioada 2009–2019. 

O analiză necruțătoare, lucidă a proiectului european, aflat astăzi în derivă. Odinioară atât de ambițios, el pare în prezent împotmolit într-o mocirlă instituțională. Europa continuă să se considere un etalon moral al lumii, dar în acest timp Mediterana devine un cimitir marin, iar europenii nu reușesc să depășească crizele economice. Lumea privește cu milă spre bătrânul continent. Europa dă dovadă de „un spirit îngust, fărâmițat și declinat în 28 de versiuni naționale”, după cum notează New York Times.
Pentru Guy Verhofstadt, soluția constă nu în edificarea unui super-stat european, ci în efectuarea unui pas decisiv către o Europă mai eficientă și mai democratică. Autorul revendică moștenirea părinților fondatori și sugerează o revalorizare a Constituției europene din 1953, în prezent dată uitării.

„O pledoarie convingătoare pentru construcția unei noi identități europene” – JAMES TRAUB, Wall Street Journal

„Nu trebuie să fii de acord cu Verhofstadt pentru a-i aprecia stilul direct, onest și foarte accesibil, cu care ne poartă prin crizele actuale. Este cea mai interesantă carte despre Europa și cataclismele ei, pe care o poți citi.” – RICHARD QUEST, CNN

„Un semnal de alarmă pentru viitorul Europei, lansat de unul dintre cei mai de marcă campioni ai Uniunii Europene. Verhofstadt formulează avertismente grave și avansează o argumentație convingătoare, pe care niciunul dintre noi nu își poate permite să o ignore.” – JOHN MCCORMICK, Indiana University

Recomandări: