Coș: 0.00
0

Un deceniu cât un secol. Secolul lumii emergente

Autor: Paul Dobrescu

ISBN: 978-973-71-1480-8

An apariție: 2013

Nr. pagini: 426

Format: 17 x 24 cm, paperback

Domeniu: Actualitate

Colecție: În afara colecțiilor


Formate disponibile

Primul deceniu al secolului actual a debutat ca un deceniu nebun. Ţările emergente au consemnat ritmuri de înaintare care, pe fundalul crizei, au schimbat lumea în foarte puţin timp. Ponderea economică a lumii emergente în economia globală era la începutul deceniului de 38%; astăzi, este de 50%. Şi ea va creşte, grăbind apariţia unei noi realităţi politice: ascensiunea lumii emergente.

Acest deceniu nu trebuie judecat doar prin mulţimea transformărilor care au avut loc în interiorul său. El şi prefacerile care l-au impus au inaugurat tendinţe pe termen lung; de-abia cu trecerea anilor ne vom da seama că am fost contemporani cu o adevărată (r)evoluţie silenţioasă, pe care nu am perceput-o la întreaga ei dimensiune. În literatura de profil se discută dacă secolul XXI va fi tot unul american sau unul chinez, ori poate asiatic. Noi considerăm că va fi secolul lumii emergente.

Avem de-a face cu un proces comparabil cu ceea ce a însemnat căderea Zidului Berlinului şi prăbuşirea imperiului sovietic. După opinia noastră, chiar mai bogat în semnificaţii. El va contribui la reaşezarea geopolitică a lumii într-o manieră pe care este greu să ne-o reprezentăm în întregime acum.
 

Profesor la SNSPA, PAUL DOBRESCU este fondatorul Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul SNSPA. A fost decan al acestei facultăţi din 1991 până în 2004, apoi prorector al SNSPA (2004–2008) şi rector al acestei universităţi (2008–2012). Lucrările sale din ultimii ani gravitează în jurul ideii de dezvoltare: Viclenia globalizării: Asaltul asupra puterii americane (Institutul European, 2010), Un deceniu cât un secol: Secolul lumii emergente (Comunicare.ro, 2013), Crizele de după criză: O lume fără busolă şi fără hegemon (Litera, 2016), şi au fost publicate şi în străinătate la editurile L’Harmattan şi Cambridge Scholars. Anul trecut a coordonat apariţia lucrării Development in Turbulent Times: The Many Faces of Inequality Within Europe (Springer) şi a fost coautor al lucrării Ţară fără proiect: Dezvoltare inegală, subdezvoltare structurală (Comunicare.ro). 

 

De acelaşi autor:

Recomandări:

Închide preview